NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Αποστολή Μελέτης Γραφείου, για το Ρουμανικό Οικοσύστημα Νεοφυών Επιχειρήσεων (Κυβερνητική Πολιτική/Startups/ Incubators-Accelelators/Venture Capitals/Crowdfunding/ Angel Networks κ.α.)

Επισυνάπτεται συνημμένα σε ξεχωριστό αρχείο η εν θέματι Μελέτη του Γραφείου η οποία θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα agora.mfa.gr , ενώ παράλληλα από την Μελέτη σταχυολογούνται και αναφέρονται τα εξής :

  • Η Ρουμανία είναι μια από τις πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη για επενδύσεις στον τομέα έρευνας, πληροφορικής και τεχνολογίας, με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ανταγωνιστικoύς μισθούς, εντός ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το ύψος των σχετικών επενδύσεων την περίοδο 2013-2020 στη Ρουμανία , αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, ευρισκόμενο σε παρόμοια επίπεδα με αυτό της Εσθονίας, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πολωνία με 0,7 δισ.ευρώ, ακολουθούμενη από Λιθουανία και Ουγγαρία.
  • Η συνεισφορά του κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας (IT&C) στο ΑΕΠ της Ρουμανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από 4,7% σε 6,7% βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων που αφορούν το 3ο τρίμηνο του 2021.  
  • Ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός του κλάδου υπολογίζεται στα 7.100 Λέι ήτοι περίπου 1.440 ευρώ και είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο μισθό του συνόλου της ρουμανικής οικονομίας.

Ειδικότερα δε όσον αφορά εργαζόμενους στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, ο μέσος καθαρός μισθός Οκτωβρίου 2021 ανήλθε σε 8.600 Λέι ήτοι 1.750 Ευρώ.

  • Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από περίπου ένα χρόνο διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους/εμπλεκόμενους Φορείς, παρουσιάστηκε μέσω του Οργανισμού ROStartup, το πρώτο ‘’Romanian Start-up Ecosystem White Paper’’ (το οποίο σύντομα πρόκειται να μετεξελιχθεί στο πρώτο ‘’Romanian Start-up Ecosystem Strategy’’). Η ROStartup,https://rostartup.com είναι μία συνδυασμένη πρωτοβουλία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ανάπτυξη της πρώτης στρατηγικής για το τοπίο της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ η προαναφερόμενη Λευκή Βίβλος του Romanian Startup Ecosystem, βασίζεται και στη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το τοπικό οικοσύστημα startups.
  • Το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα Rubikedu, που αναπτύσσεται από την startup Rubik Hub, εφαρμόζεται σε 5 (Δημόσια και Ιδιωτικά) Πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής του Ιασίου.
  • Τον Μάρτιο του 2018, η UiPath, https://www.uipath.com/ (software και software για ρομποτικές εφαρμογές/Robotic Process Automation-RPA) που ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι το 2005 και σήμερα εδρεύει στις ΗΠΑ, έγινε ο πρώτος μονόκερος της Ρουμανίας, φτάνοντας το 1 δισεκατ. δολάρια σε αποτίμηση και εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Το 2019 ένας δεύτερος ρουμανικός μονόκερος αναδείχθηκε και ήταν η Elrond, https://elrond.com/ μια blockchain startup  .

Οι επιτυχίες των UiPath και Elrond υποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της Ρουμανίας να γίνει ένας από τους πιο ζωντανούς κόμβους καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ).

  • Το 2015, το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου ξεκίνησε μια πλατφόρμα/δείκτη αφιερωμένη στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ, την AeRO
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας του Ρ/Συνδέσμου Νεοφυών Επιχειρήσεων, αρχικά αναφέρονται περίπου 40 Κλάδοι στους οποίους αυτές δραστηριοποιούνται (π.χ. 2D/3D Design, Online Marketing, Advertising, Education, Marketplaces, E-Commerce, Cloud Computing, Games, IOT, Consumer Web, Services, Hardware, Software, Big Data, SaaS-Software as a Service/PaaS-Platform as a Service/IaaS– Infrastucture as a Service κ.α.).

Όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων ανέρχονται σε άνω των 1200, με τους κλάδους που συγκεντρώνουν τις περισσότερες να είναι : 1. Software 257 εταιρείες 2. Services 199 εταιρείες 3. SaaS/PaaS/IaaS 141 εταιρείες 4. Education 89 εταιρείες 5. Consumer Web 81 εταιρείες και 6. E-Commerce 80 εταιρείες.

  • Από το 2015 έως σήμερα η χρηματοδότηση startups μέσω VC’s στη Ρουμανία, υπερβαίνει τα 2,25 δισ. ευρώ, επίδοση που κατατάσσει την Ρουμανία στην 2η θέση του αξίας χρηματοδότησης στις χώρες Κ.Α. Ευρώπης (στην 1η θέση βρίσκεται η Εσθονία με 2,62 δισ. Ευρώ).
  • Η εταιρεία SeedBlink, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της, υποστήριξε νεοφυείς επιχειρήσεις (από όλη την Ευρώπη) για να συγκεντρώσουν 38 εκατ.Ευρώ μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς της το 2020. Αναλυτικότερα σημειώνεται ότι η SeedBlink, συγκέντρωσε περίπου 37,8 εκατ. ευρώ για συνολικά 56 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ από το συνολικό ποσό τα 15 εκατ.ευρώ αφορούν χρηματοδότηση απευθείας από την Seedlink ενώ τα υπόλοιπα 23 εκατ.ευρώ αφορούν χρηματοδότηση από διάφορους επενδυτές/Angel Investors/VC μέσω της Seedlink.

H SeedBlink, που εξειδικεύεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, από το στάδιο pre-seed έως το το στάδιο Β, μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει περίπου 9.000 επενδυτές από 50 χώρες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί περισσότερες από 1.500 νεοφυείς επιχειρήσεις από επτά χώρες και 56 εξ αυτών έχουν ξεκινήσει γύρους χρηματοδότησης (στον ιστότοπο της εταιρείας αναφέρονται μεταξύ άλλων : η FlowX,https://www.flowx.ai/, με χρηματοδότηση 1,6 εκατ. Ευρώ, η Dronamics, https://www.dronamics.com/ , με 950.000 χιλ.ευρώ, η Yepp, https://yepp.com/ , με 635 χιλ.Ευρώ, η ελληνικών συμφερόντων Workathlon, https://workathlon.com/ , με ιδρύτρια την κα Κατερίνα Σαντίκου, με 150 χιλ.ευρώ κ.α.).

  • Η εταιρεία Neogen Capital, σημειώνει στον ιστότοπό της ότι έχει υπάρξει χρηματοδότηση και στην ελληνική startup Protio, https://protio.gr/ .
  • Όσον αφορά στην διοργάνωση Συνεδρίων, αναφέρεται ότι ο αριθμός τους στο 2018 έφθασε στα περίπου 40 με κυριότερο των οποίων το : Techsylvania, https://techsylvania.com/ , που διοργανώνεται στην πόλη Cluj-Napoca, με το Συνέδριο του 2022 να προγραμματίζεται για τις 28-29/Ιουνίου τ.έ. (σ.σ. υπολογιζόμενος αριθμός επισκεπτών άνω των 3.000).

Σημαντικό είναι και το ερευνητικό έργο των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και πιο συγκεκριμένα των Πολυτεχνείων Βουκουρεστίου, Ιασίου, ClujNapoca και Τιμισοάρα, τα οποία συμμετέχουν και σε αρκετά από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.

Επισυναπτόμενο Αρχείο:

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+