Δελτία τύπου

Δελτίο Τύπου

Με ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα αναπτυχθεί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, βεβαιότητα για τη βλάβη που προκαλεί το bankassurance, ρηξικέλευθες προτάσεις όπως την ελεύθερη επιλογή ιδιωτικής ή δημόσιας ασφάλισης, και πολλές ακόμα ιδέες που αφορούν την ανάπτυξη της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης η κυρία Καλλιόπη Τζήκα Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας, και με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης διατυπώνει τις απόψεις της επί των καίριων θεμάτων και προτείνει παρεμβάσεις.

Μιλώντας στο insurance – eea, εκτιμά πώς στον κλάδο δεν έχει επιτευχθεί η ενότητα και η ομαδικότητα σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  •  τα αγκάθια είναι τεράστια στο δρόμο του ασφαλιστή και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των εταιρειών που εκπροσωπούμε
  • συγχαίρω την απόφαση του ΕΕΑ για τη δημιουργία της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, θεωρώ πως ήταν καίριας σημασίας και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ομαδικότητας
  • το Επιμελητήριο στηρίζει και είναι δίπλα στις όποιες αποφάσεις, ενέργειες, διαδηλώσεις και αιτήματα του ΠΣΑΣ και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών του Ν. Λάρισας,
  • τα κανάλια διανομής που ξεφυτρώνουν διαρκώς γύρω μας και μας περιθωριοποιούν με αθέμιτο τρόπο.
  • δεν είναι εύκολα επιλέξιμο το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή λόγω της άρσης του 6μήνου δόκιμου ασφαλιστή και των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν ως άπειροι και άνευ χαρτοφυλακίου
  • σημαντικές αναπτυξιακές δράσεις δρομολογεί το Επιμελητήριο Λάρισας όπως η δημιουργία αγροτικού τμήματος και η ίδρυση εταιρείας Agromarketing
  • υπάρχουν δυνατότητες ασφάλισης τεράστιων αγροτικών εκτάσεων, οπότε και ανάπτυξης των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της περιοχής
  • θα ήταν σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι φοροαπαλλαγές κάποτε αποτελούσαν σοβαρό λόγο ασφάλισης

Ποια θέματα απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην περιοχή σας;

ΚΤ: Θεωρώ πώς τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη την επικράτεια και αυτά είναι σαφώς το φορολογικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταδυναστεύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, το bancasurance που βρίσκεται απέναντί μας και τα διάφορα ανταγωνιστικά κανάλια διανομής που ξεφυτρώνουν διαρκώς γύρω μας και μας περιθωριοποιούν με αθέμιτο τρόπο.

Μια ιδιαιτερότητα της περιοχής, θα τολμούσα να πω, είναι η μειωμένη ασφαλιστική συνείδηση των εν δυνάμει πελατών, έναντι αυτών των μεγαλύτερων πόλεων, η οποία βέβαια διαφαίνεται να τείνει αυξανόμενη αναγκαστικά, λόγω της σοβαρής ανεπάρκειας των κρατικών ασφαλιστικών φορέων.

Πόσοι ασκούν το επάγγελμα;

ΚΤ: Αυτή τη στιγμή, βάσει του Μητρώου του Επιμελητηρίου, στο Νομό Λάρισας δραστηριοποιούνται 347 ασφαλιστικοί σύμβουλοι, 64 πράκτορες και 11 μεσίτες ασφαλειών.

Να τονίσω όμως εδώ ότι, κάποιοι έχουν διπλή η και τριπλή ιδιότητα.

Υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο νέων ατόμων και ποιές αντιξοότητες θα καταγράφατε σε αυτό το επίπεδο;

ΚΤ: Η συνολική ανεργία στο 21,1% μαστίζει τους Έλληνες, εντούτοις όμως, η ασφαλιστική βιομηχανία δυσκολεύεται πολύ στην επάνδρωση των γραφείων με full time ανθρώπινο δυναμικό και το brain drain έχει φτάσει στους 350.000-427.000 εργαζόμενους.

Ο λόγος που δεν είναι εύκολα επιλέξιμο το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι, τα νέα μέτρα άρσης του 6μήνου δόκιμου ασφαλιστή και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν όντας ακόμη άπειροι και άνευ χαρτοφυλακίου, σε συνάρτηση με την ήδη δύσκολη δουλειά μας, δεδομένου ότι η πώληση ενός ασφαλιστικού προϊόντος είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένα, η πιο δύσκολη πώληση της αγοράς.

Στη δυσκολία αυτή προστίθεται και η μειωμένη ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων έναντι των Ευρωπαϊκών δεδομένων και αδιαμφισβήτητα η οικονομική κρίση.

Ποια είναι η πρότασή σας για την αναβάθμιση του επαγγέλματος;

ΚΤ: Πρωταρχική ώθηση θα αποτελούσε η άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής στον κρατικό ασφαλιστικό φορέα με ταυτόχρονο δικαίωμα επιλογής του ασφαλιζόμενου μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Επίσης πολύ σημαντικά θα ήταν τα φορολογικά κίνητρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι φοροαπαλλαγές που δίδονταν κάποτε στα ασφαλιστικά προϊόντα, οι οποίες στήριζαν αρκετά το οικογενειακό εισόδημα, αποτελούσαν έναν από τους σοβαρούς λόγους ασφάλισης. Τα ελκυστικά προϊόντα, σε τιμές και παροχές, όπως ήδη έχει η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉ η εταιρεία με την οποία, έχω την τιμή να συνεργάζομαι από ενάρξεως του επαγγέλματος μου, σε συνάρτηση με την άψογη εξυπηρέτηση από την πλευρά των εταιρειών αλλά και των διαμεσολαβητών, στοχεύοντας πάντα στις ανάγκες των πελατών και μόνο, όπως επίσης η διαρκής εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, είναι απαραίτητα συστατικά αναβάθμισης του επαγγέλματος.

Τελευταίο και σοβαρότερο όλων είναι, η εμπέδωση, με κάποιο τρόπο, στην σκέψη των πελατών, ότι πρέπει απαρέγκλιτα να απευθύνονται μόνο στον επαγγελματία ασφαλιστή.

Οι τράπεζες , με τον γνωστό εκβιαστικό τρόπο που λειτουργούν και τα διάφορα άλλα κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων, είναι μεγάλο πλήγμα του επαγγέλματος και ταυτόχρονα καθόλου συμφέρον για την σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ενότητα και κοινά συμφέροντα που μπορεί να αντιμετωπιστούν συλλογικά και τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

ΚΤ: Προφανώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και η κοινή αντιμετώπιση είναι αναγκαία, διότι μια φωνή είναι μία φωνή, πολλές φωνές είναι μία τεράστια δύναμη.

Ως Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας, θα πρέπει να πω ότι, το Επιμελητήριο, στηρίζει έμπρακτα και είναι δίπλα στις όποιες αποφάσεις, ενέργειες, διαδηλώσεις και αιτήματα του ΠΣΑΣ και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών του Ν. Λάρισας, παρόλο που είναι ΝΠΔΔ και δεν έχει συνδικαλιστική δράση.

Ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής όμως, πρέπει να πω ότι, ενότητα δεν υπάρχει. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να λειτουργήσουμε ομαδικά και αυτό δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά σχεδόν Πανελλαδικό, δεδομένου ό,τι, τις όποιες δράσεις, οι συνάδελφοι που τις στηρίζουν είναι πολύ λίγοι και πάντα οι ίδιοι.

Δεν έχουμε μάθει ακόμη να δουλεύουμε ομαδικά, σε κανένα επίπεδο, ίσως όμως είναι ίδιον των Ελλήνων η έλλειψη συλλογικής δουλειάς και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, αν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

Η πρόβλεψή σας για το μέλλον ποια είναι και για τις πωλήσεις και για τον ρόλο της διαμεσολάβησης;

ΚΤ: Πιστεύω ακράδαντα ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει λαμπρό μέλλον και ανοδική μελλοντική πορεία, αρκεί οι διαμεσολαβητές, να είμαστε συνεπείς στην εξυπηρέτηση του πελάτη και άρτια εκπαιδευμένοι πάντα στα νέα προϊόντα και γνώστες των αλλαγών της αγοράς. Ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν μπορεί παρά να γίνουν βήματα στην αλλαγή τρόπου σκέψης και κουλτούρας της ασφαλιστικής συνείδησης των πελατών.

Όλα αυτά όμως, με απαραίτητη προϋπόθεση επίλυσης των προβλημάτων που προανέφερα, διότι αυτήν τη στιγμή τα αγκάθια είναι τεράστια στο δρόμο του ασφαλιστή και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των εταιρειών που εκπροσωπούμε.

Η παρουσία των άλλων καναλιών προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων πόσο σας θίγει και τι προτείνετε να αλλάξει;

ΚΤ: Τα εναλλακτικά κανάλια διανομής και οι τράπεζες, που είναι σήμερα οι βασικοί ανταγωνιστές των επαγγελματιών ασφαλιστών, προτείνω να προωθούν πανομοιότυπα προϊόντα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις ίδιες τιμές και ας αποφασίζει ο πελάτης που θα εμπιστευτεί την ασφάλισή του, να εξυπηρετείται το συμβόλαιο υγείας του από τον ασφαλιστή του ή από το κομπιούτερ, να εξυπηρετείται το συμβόλαιο της επιχείρησής του από τον δικό του άνθρωπο ή από το κομπιούτερ, να απευθυνθεί στον Ασφαλιστή του μετά από κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο του ή στο κομπιούτερ;

Επίσης να σταματήσει ο εκβιασμός και εκφοβισμός των πελατών από την πλευρά των τραπεζών, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους, με αντάλλαγμα την εξυπηρέτησή των πελατών, σε άλλα τραπεζικά προϊόντα που έχουν ανάγκη.

Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στην ασφαλιστική αγορά είναι οι ΕΠΥ, εταιρείες του εξωτερικού αμφιβόλου προέλευσης και νομιμότητας, με τιμολόγιο ύποπτα φθηνό, όπου πρέπει, θεωρώ,να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι από την εποπτική αρχή, και να κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προς ενημέρωση του κοινού.

Ποια ασφαλιστικά προγράμματα ζητούνται σήμερα και πόσο κατά την εκτίμησή σας θα αλλάξει η ζήτηση ( και προς τα που) στο μέλλον;

ΚΤ: Η ζήτηση είναι αρχικά μεγαλύτερη στα προϊόντα υγείας και σύνταξης και σε ικανοποιητικό επίπεδο οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων. Παραμένουν χαμηλά οι ασφαλίσεις σπιτιών και οι γενικοί κλάδοι. Αν τα κρατικά ταμεία εμμείνουν στις υπάρχουσες πενιχρές παροχές, τότε η ιδιωτική ασφάλιση θα παραμείνει μονόδρομος αλλά και θα ενταθεί η ζήτηση.

Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στις προτιμήσεις των πελατών στα επόμενα χρόνια, ίσως μόνο μία ενίσχυση των ασφαλίσεων πυρός και συμπληρωματικών καλύψεων, λόγω των φυσικών καταστροφών που πλήττουν πολύ συχνά τελευταία τη χώρα μας.

Ποιο ρόλο μπορούν να έχουν τα Επιμελητήρια στην εξέλιξη του επαγγέλματος στις τοπικές κοινωνίες και ποια η σημασία του πανελλαδικού συντονισμού που επιχειρεί η Επιτροπή Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ;

ΚΤ: Τα Επιμελητήρια μπορούν και είναι, δίπλα στον επαγγελματία ασφαλιστή, διότι είναι η φωνή του στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης , όμως η εξειδικευμένη Επιμελητηριακή Επιτροπή Διαμεσολάβησης που πρώτη φορά συγκροτείται, θεωρώ πως θα έχει τη δύναμη να ενώσει τις δυνάμεις όλων και να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ομαδικότητας και αγάπης μεταξύ των συναδέλφων, καθιστώντας σαφές ότι, “μόνος κανείς δεν μπορεί”.

Πιστεύω πως θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για συντονισμό δράσεων και συγκέντρωσης προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται σε κάθε περιοχή.

Η απόφαση του ΕΕΑ για τη δημιουργία της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, θεωρώ πως ήταν καίριας σημασίας και θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Γ.Γ. κ. Δημήτρη Γαβαλάκη , ο οποίος ηγείται της Επιτροπής.

Εσείς ως εκπρόσωπος της διαμεσολάβησης στο Επιμελητήριο ποιες δράσεις έχετε ήδη η σκοπεύετε να αναπτύξετε για την στήριξη του επαγγέλματος;

ΚΤ: Με απόφαση του Δ.Σ του Επιμελητηρίου, διενεργούνται διάφορες δράσεις στήριξης, όπως σεμινάρια, ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις με μεγάλη γκάμα θεματολογίας.

Επικοινωνήσαμε δε, μέσω τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, σποτάκι ασφαλιστικού περιεχομένου, εμμένοντας στην επιλογή του επαγγελματία ασφαλιστή από πλευράς των πελατών, έναντι τραπεζών και άλλων καναλιών προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων.

Ήταν προεκλογική δέσμευση και όραμα του Προέδρου μας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου, η ίδρυση αγροτικού τμήματος στο Επιμελητήριο Λάρισας και ίδρυση εταιρείας Agromarketing.Το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη, βάσει πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ και στην πορεία ακολουθεί το δεύτερο και σπουδαιότερο βήμα.

Ο αγρότης πλέον θα είναι επιχειρηματίας αγρότης, αναβαθμίζοντας τις συνήθειες και την κουλτούρα του, με την βοήθεια και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου.

Δεδομένου ότι είμαστε, κατά κύριο λόγο, μια αγροτική περιοχή, οι δυνατότητες ασφάλισης τεράστιων αγροτικών εκτάσεων, δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της περιοχής μας, αρκεί βέβαια να συντονιστούν ανάλογα, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες ,παρέχοντας αυτό το νέο όπλο στη φαρέτρα του ασφαλιστή.

Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+