NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Διευκρινίσεις Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου (CBE) σε εγχώριο τραπεζικό σύστημα για τον τρόπο πληρωμής των εξαγωγέων των κ.μ. της ΕΕ εφεξής (1/3/2022) με Letter of Credit και όχι πλέον με την μέθοδο Cash Against Documents. Αντίδραση αιγυπτιακής βιομηχανίας.

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας, και κατόπιν νεότερης πληροφόρησης από εδώ Αντιπροσωπεία ΕΕ σχετικά με το εν θέματι ζήτημα, σας πληροφορούμε για τα εξής:

  1. Αιγυπτιακές τράπεζες απέστειλαν έγγραφο με ερωτήσεις αναφορικά με τον νέο τρόπο πληρωμής εξαγωγέων προς την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE). Οι απαντήσεις που ελήφθησαν σχετικά με τους νέους κανονισμούς βρίσκονται στο συνημμένο αρχείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάτωθι λίστα με τα προϊόντα και τις διαδικασίες που εξαιρούνται από τους νέους κανονισμούς και για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει η εναλλακτική μέθοδος πληρωμής Cash Against Documents:
  • Τα εμπορεύματα που έχουν ήδη αποσταλεί πριν από την έκδοση της παρούσας απόφασης (13/2/2022)
  • Υποκαταστήματα ξένων εταιρειών και θυγατρικές αλλοδαπών εταιρειών στο πλαίσιο διαδικασιών εισαγωγής μόνο από τη μητρική εταιρεία και τους ομίλους της.
  • Οι αποστολές που εισέρχονται με απλό ταχυδρομείο.
  • Οι αποστολές των οποίων η αξία φτάνει τα 5000 USD ή το ισόποσο σε άλλα νομίσματα
  • Φάρμακα, εμβόλια και τα σχετικά χημικά
  • Τα ακόλουθα προϊόντα διατροφής: τσάι, κρέας, πουλερικά, ψάρια, σιτάρι, λάδι, γάλα σε σκόνη, βρεφικό γάλα, φασόλια, φακές, βούτυρο και καλαμπόκι.

 Επιπλέον επισυνάπτεται επιστολή των επικεφαλής των Egyptian Businessmen Association, Federation of Egyptian Industries και Federation of Egyptian Chambers of Commerce (Ένωση Αιγυπτίων Επιχειρηματιών, Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Βιομηχανιών και Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων) προς τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενοι για τις νέες ρυθμίσεις, και τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να επιφέρουν στις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις της Αιγύπτου με τους εμπορικούς της εταίρους.

Από πλευράς μας σημειώνουμε ότι μολονότι η συλλογιστική ανωτέρω ρύθμισης θεωρητικώς φαίνεται να διασφαλίζει αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του Ευρωπαίου και κατ’ επέκταση Έλληνα εξαγωγέα, στην καθημερινή εμπορική πρακτική δυσχεραίνει ουσιαστικά την κρίσιμη μάζα των υφιστάμενων και διενεργούμενων διμερών εμπορικών συναλλαγών, που έχουν οικοδομηθεί στην μεγάλη πλειοψηφία τους σε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες υπηρετούνται ορθολογικότερα από το εξαιρετικά λειτουργικό εργαλείο πληρωμών  Cash Against Documents με όλες τις εγγενείς δυσλειτουργίες του.

Στοχευμένη πληροφόρηση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο www.agora.mfa.gr

Επισυναπτόμενα αρχεία:

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα παρακολουθείται στενά, και είμαστε σε στάση αναμονής για οποιαδήποτε εξέλιξη, για την οποία θα λάβετε άμεση ενημέρωση.

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+