Eορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, έχει μια διαφορετικότητα. Είναι πιο γιορτινή, έσπασε η σιωπή και το χρωστάμε σε μία γενναία γυναίκα, σε μία Ολυμπιονίκη.
Παρουσιάστηκε μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την επίλυση προβλημάτων που μέχρι χθες έμοιαζαν άλυτα. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η ισότητα δεν είναι θέμα των γυναικών , αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
Οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μετά την πανδημία, στο επίκεντρο ενός εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.
Στη Χώρα μας, οι γυναίκες δίνουν φέτος και μία άλλη πολύ μεγάλη μάχη, την οποία όλες μαζί πρέπει να κερδίσουμε με έναν σκοπό: να ακούγεται πλέον η φωνή μας καθαρά και δυνατά.
Η γιγάντωση του ελληνικού #metoo είναι η μεγάλη ευκαιρία των γυναικών στη χώρα μας να καταρρίψουν στερεότυπα δεκαετιών και να φτάσουν στη δικαιοσύνη υποθέσεις που μέχρι πρότινος ,έμεναν στη σκιά λόγω του φόβου και των κοινωνικών προκαταλήψεων.
Επίσης το mobbing μας αφορά όλους και φυσικά την πολιτεία ,που από το Σύνταγμα έχει την υποχρέωση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, όπως είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.
Δεν μπορούμε πιά να υποκρινόμαστε ότι η ψυχολογική η ηθική παρενόχληση στη δουλειά, είναι μια σχέση καθαρά μεμονωμένα διαπροσωπική μεταξύ των μερών.
Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να εργάζονται. Η εργασία, τις οπλίζει με αυτονομία, ανεξαρτησία, πίστη στις ικανότητες τους, δύναμη να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που τις περιορίζουν, που τις κρατούν μακριά από την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων τους.
Συνήθως, δεν μονοπωλούν την καθημερινότητά μας γυναικεία θέματα, είναι πολύ κάτω στην λίστα των προτεραιοτήτων, είναι όμως αποδεδειγμένα, άρρηκτα συνδεδεμένα με όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας αναρωτηθούμε, γιατί οι γυναίκες προικισμένες με χαρίσματα, εφοδιασμένες με γνώσεις, συχνά περισσότερες από τους άνδρες, εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας?
«Οι γυναίκες μιλάνε πολύ, για αυτό δεν πρέπει να είναι στα Διοικητικά Συμβούλια», είπε ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο και ήταν αρνητικός στην παραίτηση από τα καθήκοντά του, ωστόσο αναγκάσθηκε κάποια στιγμή, εκ των πραγμάτων , να το κάνει.
Μήπως όμως θα ήταν επιχειρηματική ευφυία, η αύξηση του αριθμού των γυναικών στα Δ.Σ και σε καίριες θέσεις των επιχειρήσεων? Υπάρχουν πολλές επίσημες έρευνες που το αποδεικνύουν, όπως της Goldman Sachs και της Mac Kinsey, ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση και πρόβλεψη του κινδύνου, αξιολογούν και αξιοποιούν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, γνωρίζουν καλύτερα τις καταναλωτικές συνήθειες της κοινωνίας και έχουν σφαιρική και σφιχτή διαχείριση , κυρίως σε περιόδους κρίσεων.
Υπάρχουν άπειρες γυναίκες που, όχι μόνο διαπρέπουν στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά καινοτομούν, παίρνουν ένα άχρηστο ανακυκλώσιμο υλικό και το καθιστούν είδος ανάγκης. Όπως η Νζάμπι Ματί από την Κένυα, που βρήκε τρόπο να μετατρέπει το πλαστικό σε τούβλα, πέντε ως εφτά φορές πιο ανθεκτικά από το τσιμέντο, γιατί κουράστηκε λέει, να περιμένει από την κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για την περιβαλλοντική ρύπανση.
Τι γίνεται όμως με την μικρομεσαία γυναικεία επιχειρηματικότητα κατά την πανδημία του Covid-19 ? Οι γυναικείες επιχειρήσεις είναι αυτές που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της πανδημίας. που επλήγησαν περισσότερο και ίσως ανεπανόρθωτα, διότι έχουν επιφορτιστεί με πολύ περισσότερες υποχρεώσεις, κατά την διάρκεια του lockdown, με κλειστά σχολεία, να αντικαθιστούν από το σπίτι τους, τους εκπαιδευτικούς, με κλειστά ΚΔΑΠ και κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Μια κοινωνία «ίσων ευκαιριών», δεν θα το επέτρεπε αυτό. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα , με χρηματοδοτικά εργαλεία, με διαγραφή χρεών και όχι αναστολή πληρωμών, για να υπάρξει επιχειρηματική συνέχεια και ανάκαμψη, για να παραμείνουν οι γυναίκες στο επιχειρείν.
Ζούμε σε μια χώρα η οποία έχει ιδιαίτερη ανάγκη από τέτοιες επιτυχημένες πρωτοβουλίες και πρακτικές ,για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη ώρα είναι η ώρα που πρέπει να δοθούν στις γυναίκες τα κατάλληλα κίνητρα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα οφέλη από τη στήριξή τους θα τα καρπωθούν στο σύνολό τους η κοινωνία και η οικονομία.
Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει και ο άνθρωπος έχει μάθει να συνεχίζει την πορεία του. Όπως λοιπόν συμβαίνει σε κάθε κρίση, έτσι και σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις. Σε αυτές τις λύσεις δεν πρέπει να λείπουν ουσιαστικές ενέργειες στήριξης της εργασίας των γυναικών.
Οι Επιτροπές Ισότητας Περιφερειών και Δήμων , που θεσμοθετήθηκαν και λειτουργούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Λαρισαίων και σε όλη την Ελλάδα, παράγουν σημαντικό έργο και είναι ένα σημαντικό βήμα προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα.
Όταν κερδίσουμε την μάχη για την ισότητα και πάψουν οι γυναίκες να υποτιμώνται, να κακοποιούνται, να απαξιώνονται, τότε μόνο θα γεμίσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Όταν πάψουμε να μιλάμε για υποτιμητικά , αλλά αναγκαία κίνητρα, όπως είναι η ποσόστωση και γίνει συνείδηση στον καθένα μας, στην καθεμία μας ότι, η δύναμη, η επιτυχία, η έξυπνη διαπραγμάτευση και διαχείριση, η νοημοσύνη και η εργατικότητα, δεν έχουν φύλο, τότε μόνον θα μπορούμε να λέμε ότι πετύχαμε ως γυναίκες, ως ανθρώπινα όντα.
«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» πίστευε ο Ντοστογιέφσκι. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχική δύναμη των γυναικών είναι πολύ πιο έντονη, από εκείνη των ανδρών.
Η Γυναίκα, που τιμούμε σήμερα και που θα πρέπει να τιμούμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, στην πορεία της επιτυχίας της, στον δρόμο για την κορυφή, σταματά πάντα ευλαβικά και σκύβει με στοργή πάνω στον μόχθο της, για να ακούσει τον ασίγαστο παλμό της καρδιά της και να προχωρήσει.
Ας ακούσουμε αυτόν τον παλμό, το αξίζει, το αξίζει η κοινωνία μας.