Έργο WOOL | Δελτίο Τύπου για Εκπαιδευτικά εργαστήρια αργαλειών
Το Επιμελητήριο Λάρισας, πιστό στους σκοπούς και την στρατηγική του, ενισχύει την προσπάθεια του τόπου μας για την αξιοποίηση εμπειριών και πρακτικών του παρελθόντος, μέσα από τη χειροτεχνία και την διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτιστική κληρονομιά των παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων και μάλιστα έτσι να φανεί πώς η χειροτεχνία του χθες μπορεί να μπολιάσει την οικονομία του αύριο. Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάσσεται στο έργο WOOL (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage) το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του μαλλιού του προβάτου ως σημαντικού φυσικού πόρου για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς των παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν άλλοι 9 φορείς από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και συγκεκριμένα από τις χώρες Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, ενώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG ADRION.
Το έργο ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2023 και αναμένεται να συμβάλει στην αναγνώριση των πόρων και των δυνατοτήτων της παραγωγής μαλλιού στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου, στη δημιουργία μιας περιφερειακής στρατηγικής για την αξιοποίηση των προϊόντων με βάση το μαλλί, στην ανάπτυξη συναφούς εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος, στη δημιουργία δικτύου ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή για την προώθηση της ταυτότητας σχετικών προϊόντων.
Μία από τις δράσεις του έργου αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων αξιοποίησης παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας μαλλιού με τη βοήθεια εκπαιδευτικών αργαλειών. Το Επιμελητήριο Λάρισας προμηθεύτηκε μέσα από το έργο δέκα (10) αργαλειούς τύπου Kromski με 60 εκ. πλάτος ύφανσης και δύο (2) Ashford 120 εκ. πλάτος ύφανσης αντίστοιχα και σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας πραγματοποιεί αρχικά δύο (2) κύκλους επιμορφωτικών εργαστηρίων, ο πρώτος στις 8-9 και ο δεύτερος στις 13&17 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε δύο (2) γκρουπ των δέκα (10) ατόμων όπου σε δύο (2) τετράωρα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των αργαλειών. Η δράση θα υλοποιηθεί στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο 2410 239446.