NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Γραφείο ΟΕΥ Καϊρου: Εντείνονται οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου CBE για εφεξής (από αρχές Μαρτίου τ.ε.) ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό της μεθόδου πληρωμής με Ενέγγυα Επιστολή

Εντείνονται οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου CBE για εφεξής (από αρχές Μαρτίου τ.ε.) ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό της μεθόδου πληρωμής με Ενέγγυα Επιστολή (Letter of Credit, LC) και όχι πλέον της Μεθόδου Cash Against Documents. Εξαιρούνται εισαγωγές φαρμάκων, ορών, χημικών ουσιών και ορισμένων προϊόντων διατροφής. Επιφυλάξεις από την εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ για την τελική ουσιαστική εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης.

Σε συνέχεια πληροφόρησης που είχε το γραφείο μας από ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), σχετικά με τις ανησυχίες τους για την αλλαγή στο σύστημα πληρωμής των εξαγωγέων και ότι οι εισαγωγές στην Αίγυπτο θα επιτρέπονται μόνο με Letter of Credit και όχι πλέον με την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD), αλλά και κατόπιν σχετικής δημοσιογραφικής κάλυψης του θέματος από το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων MENA, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου (NBE) Yehia Abu Elfotouh δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας αρχίζει να εφαρμόζει διαδικασίες για τη ρύθμιση των εισαγωγών, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου (CBE), Διάταγμα 49/13.2.2022, η οποία τοποθετεί χρονικά την έναρξη ισχύος της απόφασης στις αρχές Μαρτίου 2022. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξάλλου διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες προσφέρουν όλες τις διευκολύνσεις στους εξαγωγείς για να λάβουν πιστωτικά έγγραφα και να προχωρήσουν σε εισαγωγές. με τρόπο που να μην επηρεάζει τις δραστηριότητές τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Tareq Amer, τονίζει ότι οι κανόνες που ρυθμίζουν τις εισαγωγές που ανακοινώθηκαν από την CBE είναι μη αναστρέψιμοι. Δεν θα γίνουν τροποποιήσεις σε αυτούς τους κανονισμούς, προσθέτοντας ότι οι αιγυπτιακές τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα. Παράλληλα, προέτρεψε τους επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν γρήγορα τις υποθέσεις τους και να μην χάνουν χρόνο σε διαφωνίες σχετικά με την αστάθεια του εξωτερικού εμπορίου της Αιγύπτου.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) προκειμένου να μην προκαλέσει δυσλειτουργίες σε εισαγωγές απαραίτητων και βασικών προϊόντων, εξαιρεί τις εισαγωγές φαρμάκων, ορών, χημικών ουσιών και ορισμένων προϊόντων διατροφής (τσάι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σιτάρι, επιτραπέζιο λάδι, βρεφικό γάλα, γάλα σε σκόνη, φασόλια, φακές, βούτυρο και καλαμπόκι) από την πρόσφατη απόφαση της να σταματήσει τις εισαγωγικές συναλλαγές μέσω Cash Against Documents και να δέχεται μόνο Letter of Credit. Η CBE έδωσε επίσης οδηγίες σε όλες τις τράπεζες να μειώσουν την προμήθεια για το άνοιγμα πιστώσεων, ώστε να είναι ίση με την προμήθεια που καταβάλλεται για τα έγγραφα είσπραξης, όπως ανέφερε η Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Τραπεζών.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι σε χθεσινή επικοινωνία μας με εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ, η οποία παρακολουθεί στενά το θέμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αιγυπτιακές Αρχές, πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς και τις τελωνειακές αρχές της Αιγύπτου. Αποτελεί άτυπη εκτίμηση της Αντιπροσωπείας ότι ενδεχομένως να μην ισχύσει το εν λόγω διάταγμα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα παρακολουθείται στενά, και είμαστε σε στάση αναμονής για οποιαδήποτε εξέλιξη, για την οποία θα λάβετε άμεση ενημέρωση.

Σχετική ενημέρωση έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη www.agora.mfa.gr

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+