NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Νεότερες εξελίξεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία και το εξαγωγικό εμπόριο της Αιγύπτου

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας, και σύμφωνα με πληροφόρηση από εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ, σας ενημερώνουμε σχετικά με νεότερες εξελίξεις στο εξαγωγικό εμπόριο της Αιγύπτου, την επάρκεια βασικών ειδών διατροφής και τις πληθωριστικές πιέσεις στην αιγυπτιακή οικονομία.

Η Yπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος έχει επιβάλει ήδη από 12/3/2022 απαγόρευση εξαγωγής για 3 μήνες όλων των ειδών ελαίων (φυτικών και ζωικών), καλαμποκιού και χονδράλευρου, καθώς και από 10/3/2022 απαγόρευση εξαγωγής σιταριού, κουκιών, φακών, ζυμαρικών και των αλεύρων όλων των ειδών. Τα σχετικά διατάγματα, σε ανεπίσημη μετάφραση από την εδώ Αντιπροσωπεία της ΕΕ, επισυνάπτονται.

Τα τρέχοντα στρατηγικά αποθέματα σιταριού της Αιγύπτου επαρκούν για να καλύψουν τους επόμενους 4 μήνες, ενώ η ερχόμενη συγκομιδή επαρκεί για άλλους 4 μήνες. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με 14 εναλλακτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αργεντινής, του Καναδά και της Παραγουάης για να καλύψει τις ανάγκες της σε σιτηρά. Η Αίγυπτος, στο πλαίσιο του συστήματος επιδότησης τροφίμων, παρέχει σε εκατομμύρια πολίτες βασικά είδη διατροφής σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά, όπως ρύζι, ζυμαρικά, μαγειρικό λάδι και ψωμί.

Η Αίγυπτος έχει ήδη εξασφαλίσει 126.000 τόνους σίτου από τη Γαλλία και τη Ρουμανία, με ποσότητα 63.000 τόνων σίτου από την καθεμία, δήλωσε ο υπουργός Εφοδιασμού και Εσωτερικών. Ο Πρόεδρος Al-Sisi κάλεσε την κυβέρνηση να προσφέρει στους αγρότες πρόσθετα κίνητρα για να τους ενθαρρύνει να παραδώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα σιταριού κατά τη διάρκεια αυτής της γεωργικής περιόδου.

Το Υπουργείο Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος πρόκειται να λάβει συνολική ποσότητα 189.000 τόνων σίτου από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες για αποστολές από την Ουκρανία είχαν συναφθεί πριν από την πρόσφατη ουκρανική ανακοίνωση για διακοπή των εξαγωγών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων σιταριού, καλαμποκιού, σιτηρών, αλατιού και κρέατος, και οι σχετικές παραγγελίες αναμένεται να εκτελεσθούν κανονικά.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση προσέφερε διαβεβαιώσεις για τις τιμές των προϊόντων με βάση το σιτάρι και άλλων βασικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα πουλερικά εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική στρατηγική αποβλέπει στο να διατηρηθούν αποθέματα βασικών αγαθών που θα επαρκούν για τρεις έως έξι μήνες .

Σύμφωνα με το Food Export Council, οι εξαγωγές της αιγυπτιακής βιομηχανίας τροφίμων τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία το 2021 ανήλθαν σε 67 εκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 1,68% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων της Αιγύπτου που συνολικά έφτασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κρατικός στατιστικός οργανισμός CAPMAS κατέγραψε τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του  πληθωριστικού δείκτη για τον μήνα Φεβρουάριο στο 10%, από 8% τον Ιανουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ποτών, και θεωρείται ο υψηλότερος των τελευταίων 3 ετών καθώς υπερβαίνει το όριο που έχει ορίσει η CBE στο 7% (±2%) για το 4ο τρίμηνο του 2022.

Η CBE αποφάσισε την Κυριακή να εξαιρέσει, για ένα χρόνο, τις εισαγωγές ρυζιού, φασολιών και φακών από την απαίτηση για προκαταβολή μετρητών 100% που επιβάλλεται στις περισσότερες εισαγωγές, δηλαδή την πλήρη κάλυψη των εισαγωγικών πιστωτικών επιστολών (LC) στις τράπεζες κατά το άνοιγμά τους. Η εξαίρεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, θα ισχύσει έως τις 15 Μαρτίου 2023.

Το γραφείο μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία της Αιγύπτου, και θα σας τηρούμε ενήμερους.   

Επισυναπτόμενα αρχεία:

Dceree 141-2022 suspending export of grain and pasta 08 03 2022.en

Dceree 142-2022 suspending export of eadible oils and corn 08 03 2022.en

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+