Νέα / Ανακοινώσεις

Κατάθεση στον ΠΟΕ ειδοποιήσεων από την Αίγυπτο σχετικά με την εφαρμογή νέων προτύπων (standards) για τα τυριά

ΘΕΜΑ: Κατάθεση στον ΠΟΕ ειδοποιήσεων από την Αίγυπτο σχετικά με την εφαρμογή νέων προτύπων (standards) για τα τυριά.

ΣΧΕΤ: α. Έγγραφο Γρ. ΟΕΥ Καΐρου Α.Π. Φ.22280/277 από 18.2.2020
β. Έγγραφο Γρ. ΟΕΥ Καΐρου Α.Π. Φ.2040/223 από 10.2.2020

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Κάιρο, σας γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) νέες ειδοποιήσεις ως προς την εφαρμογή νέων προτύπων για τα τυριά. Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για 7 αναθεωρημένα πρότυπα σε διαφορετικές κατηγορίες μαλακών, ημίσκληρων και σκληρών τυριών, μεταξύ των οποίων και η φέτα.

Σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες σχετικές ειδοποιήσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του προτύπου ES 1008-12 του έτους 2005, σύμφωνα με το οποίο το επιτρεπόμενο επίπεδο ζυμών στη φέτα δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 400 κυττάρων ανά γραμμάριο. Σημειώνεται ότι το εν λόγω όριο έχει δημιουργήσει, από τις αρχές του 2018, πρόβλημα στις εξαγωγές της ελληνικής φέτας στην Αίγυπτο.

Το Γραφείο ΟΕΥ Καΐρου προμηθεύτηκε το νέο, αναθεωρημένο πρότυπο υπ’ αριθ. ES 1008-12, από τον αρμόδιο Αιγυπτιακό Οργανισμό Προτύπων και Ποιότητας (Egyptian Organization for Standards & Quality – EOS), το οποίο είναι διαθέσιμο μόνον στην αραβική και επισυνάπτεται προς διευκόλυνσή σας.

Από πρόχειρη μερική μετάφρασή του, προκύπτει ότι αντικαθίσταται η προβληματική διάταξη που υπήρχε στο παλιότερο πρότυπο και πλέον η διάταξη αναφέρει ότι «το προϊόν θα πρέπει να είναι ελεύθερο από σημεία έντονης εμφανούς επιφανειακής ανάπτυξης πληθυσμού μυκήτων». Ως εκ τούτου, διαφαίνεται, εκτός κι αν υπάρχουν άλλες προβληματικές διατάξεις, ότι το αναθεωρημένο πρότυπο θα διευθετήσει τα προβλήματα με τις εισαγωγές φέτας στην αιγυπτιακή αγορά.

Για την ενημέρωση και την αποστολή τυχόν σχολίων, παρατηρήσεων κλπ. ως προς το νέο πρότυπο, απευθείας στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αίγυπτο, στο e-mail: ecocom-cairo@mfa.gr, με κοινοποίηση στη Διεύθυνσή μας, το αργότερο έως 4 Μαρτίου 2020, προκειμένου προωθηθούν εγκαίρως στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κάιρο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στους ακόλουθους συνδέσμους της ιστοσελίδας του ΠΟΕ, μπορείτε να παρακολουθείτε τόσο τις νέες ειδοποιήσεις όσο και τις συναφείς προσθήκες (addendum) σε προηγούμενες ειδοποιήσεις:

α) Για περιπτώσεις τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο (TBT):
http://tbtims.wto.org/en/Notifications/Search και

β) Για περιπτώσεις υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων (SPS):
http://spsims.wto.org/en/Notifications/Search

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+