Παρουσιάσεις

Νζάμπι Ματί: Η μηχανικός από την Κένυα που βρήκε τρόπο να μετατρέπει το πλαστικό σε τούβλα

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις μηχανολογικές της δεξιότητες, η Νζάμπι Ματί είναι αποφασισμένη να κάνει τη ζωή μας πιο «πράσινη». Το μόνο που χρειάστηκε ήταν πολλή όρεξη, σκληρή δουλειά και μία καλή ιδέα.

Πίσω στο 2017, η Ματί άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Ναϊρόμπι. Το Gjenge Makers, όπως ονομάζεται, μέσα σε μία τριετία έγινε «πράσινη» υπερδύναμη. Οι εργαζόμενοι παίρνουν πλαστικά απορρίμματα, τα αναμειγνύουν με άμμο, τα θερμαίνουν και τα μετατρέπουν σε τούβλα 5 έως 7 φορές πιο ανθεκτικά από το τσιμέντο. Αξιοποιούν έτσι τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται και κάνουν ένα τεράστιο δώρο στο περιβάλλον.

Τα τούβλα προέρχονται από μπουκάλια σαμπουάν και αφρόλουτρου, κουτιά δημητριακών, συσκευασίες ψωμιού για τοστ, κουβάδες και σχοινιά. Καθημερινά, παράγονται περισσότερα από 1.500 σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ματί, η οποία έχει σπουδάσει την Επιστήμη των Υλικών κι έχει master στη μηχανολογία, κουράστηκε να βλέπει την κυβέρνηση να αδιαφορεί για την περιβαλλοντική ρύπανση και το μεγάλο, πλέον, πρόβλημα που προκαλεί το πλαστικό. «Βαρέθηκα να περιμένω», αποκάλυψε στο Reuters.

Μέχρι σήμερα, η εξαιρετική της ιδέα έχει οδηγήσει στην ανακύκλωση 20 τόνων πλαστικών απορριμμάτων. Απώτερός της στόχος, μάλιστα, είναι να τριπλασιάσει την παραγωγή.

Πηγή www.portraits.gr

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+