Η Περιοχή

Γενικά χαρακτηριστικά του νομού:

Η έκταση του νομού Λάρισας ανέρχεται σε 5.390 τ. χιλ/τρα, η έκταση αυτή αντιπροσωπεύει το 38,3% της Θεσσαλίας και το 4% της χώρας, ο συνολικός πληθυσμός του νομού Λάρισας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 284.325 κατοίκους έναντι 270.612 κατοίκους το 1991 και 254.295 το 1981, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση.

Από το 2011, με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο Νομός Λάρισας αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (με έδρα τη Λάρισα) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων από 28 σε 7, όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι: Αγιά, Ελασσόνα, Κιλελέρ, Λάρισα, Τέμπη, Τύρναβος και Φάρσαλα

Σήμερα ο νομός Λάρισας είναι η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διαθέτει σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες, Πανεπιστημιακή σχολή Ιατρικής, ΤΕΙ, Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και σημαντικές άλλες υποδομές.

Η οικονομική φυσιογνωμία του Νομού αποτυπώνεται κυρίως με την ανάλυση των τριών τομέων (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής) των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική παραγωγική δραστηριότητα. Στον δευτερογενή τομέα παραγωγής, η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων κατέχει σημαντική θέση στην μεταποίηση. Επίσης ιδιαίτερα αναπτύσσεται η επεξεργασία ξύλου, η υφαντουργία, η παραγωγή ενδυμάτων, τροφίμων, χάρτου και μηχανολογικών και μηχανουργικών κατεργασιών. Στον τριτογενή τομέα επικρατούν κυρίως η εμπορική δραστηριότητα και ο κλάδος των διαφόρων υπηρεσιών λόγο της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης του νομού.

dimos-tempwn

Δήμοι του Νομού Λάρισας

Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+