NewletterΔελτία τύπουΝέα / Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Επιχειρηματικό Forum ΕΕ-Αφρικής  (European Union-Africa Business Forum/EABF 2022), υπό τον τίτλο “Building stronger value chains for sustainable growth and decent jobs”

Από το Επιμελητήριο  Λάρισας  ανακοινώνεται ότι  το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει το γενικότερο  συντονισμό, και ειδικότερα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ,  ενόψει της προγραμματιζόμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης (17-18.2.2022) δημοσίευσε ότι  πραγματοποιείται, ως back-to-back εκδήλωση αυτής, το Επιχειρηματικό Forum ΕΕ-Αφρικής  (European Union-Africa Business Forum/EABF 2022), υπό τον τίτλο “Building stronger value chains for sustainable growth and decent jobs”. Με συνδιοργανωτές του Forum την Ευρ. Επιτροπή και την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (AUC), σε συνεργασία με αφρικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις, το EABF αποτελεί, κάθε τρία χρόνια, μεγάλης εμβέλειας εκδήλωση και το κύριο γεγονός του διαλόγου δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ ΕΕ και Αφρικής σε ηπειρωτικό επίπεδο, στοχεύοντας στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην αύξηση των ευκαιριών βιώσιμης οικονομικής συνεργασίας.

Κατόπιν προτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών, με βάση τις προτεραιότητες που αποδίδει στην οικονομική συνεργασία με την Αφρική η ΕΕ, αλλά και η χώρα μας (περιλαμβανομένης τα γυναικείας επιχειρηματικότητας και της προώθησης του τομέα αγροβιομηχανίας, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης) προτάθηκε η συμμετοχή του ΕΕΔΕΓΕ στο Forum, ως βασικού διοργανωτή, σε συνεργασία με το  Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο και το Ελληνοκενυατικό Επιμελητήριο. Η συμμετοχή αυτή αφορά, ειδικότερα, την πραγματοποίηση διαδικτυακής εκδήλωσης (workshop) διάρκειας 45 λεπτών, υπό τον τίτλο “Women agri-food business in Africa and Europe: benefits in the economy and the sustainable development by promoting the geographical indications as best practices” (“Γυναικείες επιχειρήσεις αγροδιατροφής στην Αφρική και στην Ευρώπη: οφέλη στην οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της προώθησης των γεωγραφικών ενδείξεων ως βέλτιστων πρακτικών”). Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης (μεταξύ 14-18.2.2022) θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της συναφούς, με τον τομέα της αγροδιατροφής, γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ΕΕ – Ελλάδα και στην Αφρική, που αναπτύσσεται με βάση την αξιοποίηση προϊόντων που είτε απολαμβάνουν είτε χρήζουν προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων (ιδιαίτερα ποιοτικά επώνυμα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την  γεωγραφική τους προέλευση), καθώς και η συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία. Η ιδέα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία είναι ευρωπαϊκή, έχει πολύ θετική ανταπόκριση στην Αφρική, έχει υιοθετηθεί ως πολιτική από την Αφρικανική Ένωση, ενώ η Ευρ. Επιτροπή προσφέρει ευρωπαϊκή εμπειρογνωμοσύνη με την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος AfrIPI.

Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης εκδήλωσης θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων: α) να παρουσιασθούν ιστορίες επιτυχίας  (success stories) γυναικών επιχειρηματιών από Ελλάδα και αφρικανικές χώρες, καθώς και διάφορες παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις που υλοποιούνται σε Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (π.χ. σύνδεση με εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.), β) να αναδειχθούν ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας Ελληνίδων και Αφρικανών γυναικών επιχειρηματιών και μεταφοράς τεχνογνωσίας, καθώς και ανάπτυξης δικτύωσης (networking).

Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης επιχειρηματικών συνεργειών, οι διοργανωτές παρέχουν τη δυνατότητα διοργάνωσης διαδικτυακού περιπτέρου (online booth), με έκθεση προϊόντων, προβολή δράσεων κλπ, καθώς και Β2Β συναντήσεων, την οποία μπορεί να αξιοποιήσουν τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα οι ελληνικές γυναικείες επιχειρήσεις. Είναι μια ευκαιρία δικτύωσης και ανακάλυψης επιχειρηματικών ευκαιριών.

Είναι προφανής η σημασία της συμμετοχής της χώρας μας και του ΕΕΔΕΓΕ στο Επιχειρηματικό Forum ΕΕ-Αφρικής, οι ευκαιρίες, αλλά και  οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται.

 Προς τούτο ενόψει της προετοιμασίας της προαναφερόμενης εκδήλωσης θα παρακαλούσαμε γυναίκες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας με προϊόντα ενδείξεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και θα μπορούσαν να ενταχθούν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις “επιτυχημένες ιστορίες” να επικοινωνήσουν μέσω mail με το Επιμελητήριο Λάρισας (αρμόδια κα Τσολάκη, infp@larcci.gr) μέχρι τη Δευτέρα 31-1-2022.

 Διευκρινίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή χρήση αγγλικών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα αυτά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta

Θα επανέλθουμε σύντομα με επόμενη επικοινωνία μας σχετικά με τη συμμετοχή στο ηλεκτρονικό περίπτερο.

 

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+