Διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης ελαιολάδου SOLEXPO στην Ιταλία (Βερόνα, 1-3.3.2026)

Από την 1η ως τις 3 Μαρτίου 2026 αναμένεται να διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η SOL EXPO-Full Olive Experience, η πρώτη διεθνής ι/έκθεση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην – ελιά και το ελαιόλαδο. Η περσινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2025, μετά από 28 χρόνια ενσωμάτωσής της στην διεθνή έκθεση οίνου Vinitaly, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ξεχωριστά στη Veronafiere της Βερόνας, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει το σύνολο της ιταλικής και διεθνούς ελαιοκομικής αλυσίδας.
Σημειώνουμε ότι η SOL EXPO περιλαμβάνει 4 πυλώνες ανάπτυξης: το προϊόν, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, οι οποίοι δημιουργούν ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο προϊόντων που εκτείνεται από ελιές έως παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και υποπροϊόντα, ειδικά σπορέλαια και διατροφικά έλαια, προϊόντα ευεξίας, αλλά και καλλυντικά με βάση το λάδι. Κατά την 1η διοργάνωση της εν λόγω έκθεσης συμμετείχαν 230 εκθέτες σε εκθεσιακό χώρο άνω των 10.000 τ.μ. και την επισκέφτηκαν περίπου 2.000 επισκέπτες, εκ των οποίων το 13% προερχόταν από χώρες εκτός Ιταλίας. Σημαντική ήταν η παρουσία 234 διεθνών αγοραστών (buyers) από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 70 κορυφαίων προσκεκλημένων αγοραστών, υπό την αιγίδα της Veronafiere και του Ιταλικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ICE). Πέραν των Ιταλών συμμετείχαν εκθέτες και από Ισπανία, Αλβανία, Κίνα, Γερμανία, Ελβετία, Τυνησία και Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 παράλληλες δράσεις, όπως συνέδρια, παρουσιάσεις, μαγειρικές εκπομπές και γευσιγνωσίες. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η διεξαγωγή του πρώτου Τavolo Olivicolo, με συμμετοχή του Υφυπουργού Γεωργίας της Ιταλίας, κ. Patrizio La Pietra, με στόχο τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Ελαιοκομικού Σχεδίου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου SOL EXPO-Nomisma, σχετικά με τις διεθνείς αγορές και την κατανάλωση ελαιόλαδου,
Η SOL EXPO φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κορυφαία διεθνή πλατφόρμα για την προβολή προϊόντων και τεχνολογιών στον κλάδο της ελαιοκομίας, την ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και θεσμικών φορέων, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και της μεσογειακής διατροφής, καθώς και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία του ελαιολάδου. Επιπροσθέτως, επιδιώκει να καταστήσει την ελιά και το ελαιόλαδο σημαντικό τομέα προώθησης της κεντρικής ι/στρατηγικής για την ανάπτυξη του Made in Italy.
Η έκθεση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς να ενισχύσουν την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, μέσω στοχευμένων επαφών και προβολής σε ένα δυναμικό, εξειδικευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο περιβάλλον.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://sol2expo.com/en/