NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για την ιταλική αγορά ελαιολάδου στο πλαίσιο προετοιμασίας επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και συμμετοχής του στη έκθεση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου OLIOCAPITALΕ, στην Τεργέστη 810 Μαρτίου 2024

Σας επισημαίνουμε   ότι, το τρέχον παραγωγικό   έτος αποτελεί  μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για τους παραγωγούς Ελαιολάδου  στην Ιταλία.  Σύμφωνα με πληροφορίες  που αρυσθήκαμε από την αγορά, από την έναρξη της συγκομιδής  ελαιόκαρπών  φάνηκε ότι η παραγωγή Ελαιολάδου φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένη, από 30 έως και 70%, αναλόγως  την περιοχή,  ενώ οι τιμές σχεδόν θα διπλασιαστούν,  συγκριτικά με πέρυσι.

Η  κατάσταση  αποδίδεται   στην  κλιματική αλλαγή, καθώς και στις  ασθένειες που  έχουν προσβάλει κάποιους από τους ιταλικούς  ελαιώνες.  Εξ΄ αιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της  υγρασίας της  προηγούμενης   περιόδου που  ευνοούν τους  μύκητες  και τα  βακτήρια,  οι παραγωγοί  ανησυχούν ότι, η ποιότητα του Ελαιολάδου δεν θα είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι η ιταλική παραγωγή είναι, ως επί τω πλείστων, βιολογική, και άρα δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν  με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι παραγωγοί κατέγραψαν ως θετική εξέλιξη το γεγονός  ότι, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας, οι άρρωστες ελιές έπεσαν και δεν επηρέασαν τη συγκομιδή.

Λόγω  της  χαμηλής  ιταλικής  παραγωγής, και σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις  των  ειδικών  του κλάδου, η αξία του Ελαιολάδου θα εκτιναχθεί στην αγορά της Ιταλίας, με την τιμή του λίτρου να φτάνει μεταξύ 16 και 18 ευρώ, ήτοι αυξημένη κατά 60%, τοποθετώντας το ελαιόλαδο ανάμεσα στα προϊόντα που θα σημειώσουν  τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο καλάθι αγορών  του ιταλικού νοικοκυριού. Ως εκ των ανωτέρω εκτιμάται ότι, φέτος, οι ανάγκες εισαγωγών  στην ιταλική αγορά θα είναι αυξημένες.

Παρά τις δυσκολίες που βιώνει το τρέχον έτος και η ελληνική κοινότητα ελαιοπαραγωγών,  η Ελλάδα διαφαίνεται να αντισταθμίζει  την τάση  με συγκριτικά καλή συγκομιδή  και να βρίσκεται σε σχετικά   καλύτερη   θέση  από  άλλες  μεσογειακές   χώρες.  Συναφώς, και  υπό  προϋποθέσεις, δημιουργούνται προοπτικές αξιοποίησης ενός αυξημένου ελληνικού μεριδίου στη διεθνή αγορά.

Η  Ελλάδα τοποθετείται  σταθερά  μεταξύ  των  μεγαλύτερων   ελαιοπαραγωγών  και παρέχει περίπου  το 10% της παγκόσμιας προσφοράς.  Ωστόσο, στην διεθνή αγορά του επώνυμου Ελαιολάδου η χώρα μας διεκδικεί μόνο το 2-3%, με μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής  να εξάγεται χύδην. Υπάρχει ακόμα χώρος για να αναπτυχθεί  επώνυμο  ελληνικό ελαιόλαδο. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού λαδιού θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Προς συμπλήρωση  της εδώ εικόνας, επισυνάπτεται  σχετικό ενημερωτικό σημείωμα Γραφείου μας με στοιχεία ιταλικών εισαγωγών  και εξαγωγών  Ελαιολάδου  (Δ.Κ. 1509),  κατά την τριετία 2020-2022:

Από πλευράς μας, συγκρατούμε την αυξητική τάση, τόσο στις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, καθώς και το γεγονός ότι, το 80% του συνόλου των ιταλικών εισαγωγών Ελαιολάδου προέρχεται από δύο χώρες ήτοι Ισπανία (61% το 2022) και Ελλάδα (22%) και έπονται, με μικρότερα μερίδια, Τυνησία (9%) και Πορτογαλία (7%). Από την άλλη πλευρά, οι ιταλικές εξαγωγές ελαιόλαδου κατευθύνονται προς ΗΠΑ (32%), Γερμανία  (12%), Γαλλία (8%), Ιαπωνία (6%) και Καναδά (5%).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συζητήσουμε  και να εξετάσουμε δράσεις για την προώθηση  του Ελαιολάδου και άλλων ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά.

 

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+