NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Προοπτικές Χρηματοοικονομικής Ανάκαμψης και Επενδυτικές Τάσεις για το 2024

Σύμφωνα με το General Yearbook Private Banking 2024, που εκπονήθηκε από το γραφείο ερευνών της εδώ Ένωσης Ιδιωτικής Τραπεζικής (AIPB) και παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνεδρίου, εκτιμάται ότι η διαδικασία ανασύνθεσης των εδώ ιδιωτικών χαρτοφυλακίων που ξεκίνησε το 2023 θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2024, με μεταφορά ρευστότητας υπέρ χρηματοοικονομικών επενδύσεων, ιδίως ομολογιακού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2023 αποτέλεσε μια καλή χρονιά για τα ομόλογα, αφενός διότι η αγορά και η διατήρηση των ομολόγων εξασφάλισε στους επενδυτές αξιοσέβαστα τοκομερίδια σε ετήσια βάση και αφετέρου επειδή από τον Οκτώβριο, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ προκάλεσαν την αντίθετη κίνηση από αυτή του 2022, -αύξηση των τιμών και πτώση των αποδόσεων-.

Ο τομέας των ομολόγων, ο οποίος ήταν πιο ευμετάβλητος από τη συνιστώσα των μετοχών κατά τη διάρκεια του 2023, φαίνεται ότι συγκεντρώνει μια γενική συναίνεση στα χαρτοφυλάκια (82% των διαχειριστών), με πολύ θετικές αναμενόμενες αποδόσεις, μεταξύ 5% και 10% (53%), συνεπείς με την προσδοκία μείωσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (72% στις ΗΠΑ, 83% στην Ευρώπη) και με πρόβλεψη μακροπρόθεσμης σταθερότητας επιτοκίων (61% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη). Αναλυτικότερα, εδώ προτιμώνται τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (76%), ακολουθούμενα από τα κρατικά ομόλογα (71%).

Στις μετοχές, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι ουδέτεροι βραχυπρόθεσμα, και πιο βεβαρημένοι μεσοπρόθεσμα (12-36 μήνες), συνεπείς με τους φόβους για οικονομική ύφεση (78%) και μείωση των κερδών των εκδοτών (61%). 

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε και ο Andrea Ragaini, Πρόεδρος της AIPB, σε ένα τόσο κατακερματισμένο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, η ιδιωτική τραπεζική θα πρέπει όλο και περισσότερο να αντιδρά άμεσα στις αλλαγές των τάσεων και να υποστηρίζει τους πελάτες στην ανάγνωση της πολυπλοκότητας και στην αντίληψη των κινδύνων.

Από πλευράς μας, επιπρόσθετα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι, το Μιλάνο, ως το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ιταλίας, συνεχίζει να προσελκύει ντόπιους και αλλοδαπούς εργαζομένους του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το Λονδίνο -το μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης-, ιδίως μετά το Brexit.

Παράπλευρες συνέπειες, από την εν λόγω κινητικότητα, φαίνεται να υπάρχουν στην εδώ αγορά ακινήτων, καθώς ανθίζει, ειδικότερα, η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων, εξαιτίας, μεταξύ άλλων και της συρροής τραπεζιτών, διαχειριστών κεφαλαίων και επενδυτών ιδιωτικών μετοχών.

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+