Νέα / Ανακοινώσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Κο Άδωνι Γεωργιάδη,
Υπουργό Οικονομικών
Κο Γεώργιο Σταϊκούρα
Κοιν: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων,
Επιμελητήρια της Ελλάδος

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Πακέτο μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19)

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην χώρα μας και παρακολουθούμε προσεκτικά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση τόσο για την πλήρη αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού και την σωτηρία των συμπολιτών μας, αλλά και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε εσείς και οι συνεργάτες σας για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων και των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σίγουρα η χθεσινή δέσμη μέτρων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τα όσα έχετε ανακοινώσει, όμως δεχόμαστε την τελευταία εβδομάδα τεράστιο όγκο αιτημάτων από τα μέλη μας, που οδηγούν προς την κατεύθυνση της γενίκευσης των όσων μέτρων έχουν ανακοινωθεί. Η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων σε όλους τους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας θεωρούμε πως είναι η ορθότερη επιλογή για την στήριξη της. Όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που προσφέρουν σήμερα σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας πλήττονται εξίσου με τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε ως άνθρωπος της αγοράς και μικρομεσαίος επιχειρηματίας, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων οι μεταποιητικές και κατ’ επέκταση όλες οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης πλήττονται καθώς δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να προωθήσουν τα παραγόμενα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στα καταστήματα λιανικής και στις λοιπές επιχειρήσεις που αναστάλθηκε η λειτουργία τους.

Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Λάρισας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του, δρώντας βάση του καταστατικού σκοπού ως σύμβουλος της Πολιτείας, σας μεταβιβάσει τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας η οποία πλήττεται χωρίς να μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε το μέγεθος της καταστροφής. Η αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης είναι επιτακτική, καθώς ρευστότητα δεν υπάρχει και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σε λίγο μη αναστρέψιμες. Σας προτείνουμε τα εξής με βάση τα όσα ανακοινώσατε:

α. Οριζόντια εφαρμογή των νέων μέτρων σε όλους της κλάδους της εθνικής Οικονομίας

β. Εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες

γ. Ιδιαίτερη στήριξη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες και είναι οι οικονομικά πιο αδύνατες σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, μέσω έκτακτων ενισχύσεων τόσο για τις απώλειες στο κύκλο εργασιών, όσο και στην επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης

δ. Να συμπεριληφθούν στα μέτρα και τα μικρά και πολύ μικρά νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν έγινε καμία αναφορά.

ε. Άμεση ενεργοποίηση δράσεων του ΕΠ.ΑΝ.ΕΚ. που στοχεύουν στην προώθηση της τηλεργασίας, της ψηφιακής αναβάθμισης του επιχειρείν, της ανάδειξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών.

στ. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και των δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 6 μήνες (συμπεριλαμβανομένων και των κυλικείων στις εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας)

ζ. Αναστολή διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

η. Αναστολή πληρωμών για 3 μήνες για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Αυτός ο πόλεμος που βιώνουμε σήμερα, πολίτες και επιχειρήσεις, είναι πρωτοφανής και με απροσδιόριστη διάρκεια και απώλειες. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε τον ‘’καλό μας εαυτό’’, να αξιοποιήσουμε το ελληνικό φιλότιμο, τον ανθρωπισμό μας, προκειμένου να αντέξουμε και να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες συμπολιτών μας, αλλά και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στην οικονομία και στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας που τόσα έχει υποστεί από την πολυετή οικονομική κρίση.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας,
Σωτήρης Γιαννακόπουλος

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+