NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Δυσοίωνα μηνύματα για την Γ/Οικονομία – Αύξηση του Δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Γ/Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής (DESTATIS), οι υποτυπώδεις τάσεις ανάκαμψης που είχαν διαφανεί το περασμένο καλοκαίρι ανήκουν στο παρελθόν με την Οικονομία να παρουσιάζει τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης. Οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσιάζουν αισθητή μείωση έως και 3,7%, ενώ παρεμφερή εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου 1ο του Μονάχου. Κατά συνέπεια, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, «όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους στους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η γ/Οικονομία να εμφανίσει αρνητικό πρόσημο, ήδη από τους χειμερινούς μήνες».

Την ίδια στιγμή ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταγράφει σημαντικά υψηλά ρεκόρ. Ήδη την περασμένη Τρίτη ξεπέρασε τα υψηλά επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, συνεχίζοντας να κινείται σταθερά πάνω από τις 16.000 μονάδες και την Τετάρτη, 06/12, κατέγραψε, έστω και για λίγο τιμή ρεκόρ στις 16.727 μονάδες, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα και να κλείσει την Παρασκευή 08/12 στις 16.759 μονάδες. Άλλωστε ήδη από το 2021 ο ανανεωμένος δείκτης DAX κυμαίνεται σε περιβάλλον κοντά στις 16.000 μονάδες.

Όλα αυτά χαρακτηρίζονται ως αντιφατικά. Ωστόσο υπάρχει και μία ορθολογική εξήγηση καθώς και περισσότερες από μία. Στις χρηματαγορές δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο μία ανοδική πορεία του δείκτη κατά τον τελευταίο μήνα του έτους. Ενίοτε αυτό συμβαίνει για λόγους τακτικής, επειδή κάποια επενδυτικά κεφάλαια επιχειρούν να εξωραΐσουν την εικόνα τους και να κλείσουν το έτος αφήνοντας καλές εντυπώσεις στο τέλος της χρονιάς. Μία άλλη εξήγηση είναι η προεξόφληση μελλοντικών ευκαιριών και τοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο, ακριβώς λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ING Carsten Brzeski, «πολλοί δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον δεν δικαιολογεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ίσως έχουμε υπερβεί το ανώτατο ύψος που μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια δανεισμού. Κάποιοι θεωρούν ότι το 2024 θα αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων, είτε από την αμερ/κεντρική τράπεζα FED, είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ».

Τα σημερινό υψηλό κόστος του χρήματος σημαίνει λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και μειωμένη εσωτερική ζήτηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μειώσεις τιμών. Όλα αυτά συνεπάγονται συνθήκες ύφεσης, που με τη σειρά τους επιδεινώνουν τις οικονομικές προβλέψεις των επιχειρήσεων, άρα δεν ευνοούν τη πορεία τους στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων αυξάνονται συνήθως οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων, οπότε οι επενδυτές στρέφονται σε αυτά τα χρεόγραφα, αποχωρώντας, από τις χρηματαγορές. Στην σημερινή συγκυρία, ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές προεξοφλούν μία αντίστροφη πορεία, δηλαδή περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων σε εύθετο χρόνο που ευνοεί τη μελλοντική ζήτηση για μετοχές. Για αυτό και τοποθετούνται αναλόγως στο Χρηματιστήριο, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στις μελλοντικές τους συναλλαγές. Όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μία τέτοια εξέλιξη. Κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Διοικητής της «BUNDESBANK», Joachim Nagel, προειδοποιούν ότι στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού προς το επιθυμητό 2%, το τελευταίο κομμάτι του δρόμου, είναι και το πιο δύσκολο. Αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, το πάρτι στο Χρηματιστήριο μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα».

Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων κρίνονται από τη πορεία του πληθωρισμού, η οποία πάλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα οι μισθολογικές αυξήσεις και η επίδρασή τους στον τιμάριθμο. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποιο αρνητικό «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων και πληθωριστικών πιέσεων.

 

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+