Άρθρα - Συνεντεύξεις

«Επιχειρείν» στον καιρό της πανδημίας στη χώρα μας και ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Γράφει η Όλγα Τσιούρβα
Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας
Ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο «δημοφιλής» δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας και στην παρούσα χρονική στιγμή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Η ανεργία στην εποχή της πανδημίας είναι από τα πλέον σημαντικότερα προβλήματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ένα ζήτημα που δοκιμάζει  και τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Θέλοντας να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση του ΟΑΕΔ, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ο Οργανισμός “επιχειρεί” σε τρεις κυρίως άξονες και διαχειρίζεται ως αρμόδια δημόσια αρχή:

1) τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την ανάσχεση της ανεργίας.

2) τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης που αφορούν σε μέτρα ασφάλισης της ανεργίας  και άλλων επιδομάτων και παροχών κοινωνικής προστασίας.

3) τις ενεργητικές πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

1) Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης – Προγράμματα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Το τελευταίο διάστημα με τον Διοικητή  του ΟΑΕΔ, Σπυρίδωνα Πρωτοψάλτη στη διακυβέρνηση του Οργανισμού, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων των προγραμμάτων απασχόλησης αλλά και στην εξαγγελία και εφαρμογή νέων προγραμμάτων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επωφεληθούν και να ενισχυθούν με εργατικό δυναμικό.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της χώρας αλλά και της Θεσσαλίας για τα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Οι επιχειρήσεις αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία και ο ΟΑΕΔ είναι ο Οργανισμός που διαθέτει την εμπειρία ετών και την τεχνογνωσία για να διαχειριστεί τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα του προγράμματος απασχόλησης για πρόσληψη ανέργων 30 ετών και άνω είναι ενδεικτικό  της μεγάλης ζήτησης. Λόγω αυτής της μεγάλης ζήτησης  οι αιτήσεις του αναφερόμενου προγράμματος ανεστάλησαν καθώς έως την 05/10/2020 είχαν υποβληθεί περισσότερες από 14.500 αιτήσεις για τις 8.300 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας του προγράμματος που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 € μηνιαία) για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 9 μήνες ή 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις της περιοχής μας αφορά το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 3.000 ανέργους 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για το οποίο οι αιτήσεις ξεκίνησαν τη  Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020.

Προτρέπονται οι επιχειρήσεις να αναζητούν τα προγράμματα απασχόλησης που μπορούν να αξιοποιήσουν και να δημιουργήσουν όφελος για την επιχείρησή τους στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Θεωρώντας ότι η γνώση είναι μεγάλη δύναμη και ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς που οι καταστάσεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι προκαλούν τεράστιες αλλαγές στο χώρο της εργασίας το να κάνουμε γνωστά τα προγράμματα απασχόλησης σε επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους πολίτες είναι κύριο μέλημα του Οργανισμού. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε στενή επαφή και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών ώστε να σχεδιάζουμε και να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά  προγράμματα απασχόλησης.

2) Παθητικές πολιτικές απασχόλησης

Ο Οργανισμός στοχεύει με τα Επιδόματα και τις Παροχές να συνδράμει τους πολίτες που χάνουν τη δουλειά τους και τους πολίτες που χρήζουν στήριξης  σε σχέση με την εργασία τους και τη φύση αυτής. 

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Επίδομα Ανεργίας: Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.
  • Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας: Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ειδικό Εποχικό Βοήθημα: Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.
  • Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας: Οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη της λοχείας δικαιούνται ειδική παροχή για 6 μήνες ίση με το κατώτατο μισθό και  ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας.

Και πάλι προτρέπουμε τους πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ: www.oaed.gr

3) Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον ΟΑΕΔ

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθεί ο ρόλος των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ στο αφιέρωμα με θέμα το “επιχειρείν”. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της πόλης μας οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τεχνικά επαγγέλματα είναι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ. Πίσω από πολλά επιτυχημένα  κομμωτήρια αλλά και συνεργεία αυτοκινήτων υπάρχουν απόφοιτοι που διαφημίζουν το έργο των σχολείων μας. Το πρόγραμμα σπουδών  αλλά και οι ειδικότητες προσπαθούν να ακολουθούν τις τάσεις και τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου.

Ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος  2020-2021 ο αριθμός των φοιτούντων σπουδαστών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και στις ΕΠΑΣ Μαθητείας αλλά και στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ αποδεικνύοντας τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στις εκπαιδευτικές δομές του ΟΑΕΔ. Επίσης, τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ υλοποιούν ποικίλα και ενδιαφέροντα προγράμματα κατάρτισης.

Παραμένοντας πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες από τον επιχειρηματικό κόσμο εντείνουμε τις προσπάθειες του Οργανισμού για την στήριξη των επιχειρήσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση μεγάλης μερίδας πολιτών.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2020

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+